Прес-реліз “Изследвай, учи, сподели”

Створено: П'ятниця, 07 грудня 2012

Молоді спелеологи, з 6 балканських країн, обмінялися досвідом та знаннями про дослідження печер і збереження карстових районів.

"Досліджуй, навчайся, обмінюйся досвідом" це гасло молодіжного обміну, який проводився з 6 по 14 жовтня 2012 року в районі Національного Будинку спелеологів "Petar Tranteev", селище Карлуково, Болгарія і в якому взяли участь 30 молодих спелеологів з Болгарії, Албанії, Хорватії , Сербії, Румунії та Туреччини.

Метою заходу був розвиток навичок використання альпіністського та спелеологічного спорядження, які необхідні для вивчення печер і шахт шляхом обміну особистим досвідом і розширенням мережі контактів поза межами національних кордонів. Практика активного командного відпочинку допомогла молоді не тільки дізнатися більше про спелеологію в різних країнах, але й сформувати уявлення про майбутню спільну діяльність.

У ході обміну акцент було зроблено на важливості печер і карстових систем у стійкості екосистем, частиною яких вони є, а також на те, що вони є значним джерелом прісної води. Спеціальним гостем був лектор Vesselin Drobenov з Регіонального Екологічного Центру Центральної та Східної Європи, який прочитав лекції і підняв обговорення про захист печер і важливості різних груп: місцеві жителі, туристи, спелеологи, екологічні організації в досягненні реального позитивного ефекту.

Печери в селищі Карлуково є цікавим прикладом, тому що вони знаходяться під захистом в природній і культурній сферах, але також користується популярністю у туристів. За один день екологічних робіт, учасники зібрали 40 мішків сміття, залишеного несумлінними турістами і місцевими жителями.

"Роль спелеолога, як відкривача, дослідника, і зберігача підземного світу все ще недооцінюється і не усвідомлюється більшістю, але в найближчі кілька десятиліть її цінність буде підвищуватися і буде сприйматися, як професійна думка і діяльність. Тенденція браку прісної води на Балканах і не тільки - це проблема майбутнього, на яку ми намагаємося звернути увагу молодих вчених. "- говорить Tsvetan Kosturkov, один з лідерів проекту.

Обмін був організований АСКС (Асоціація спелеоклубів Софії) у партнерстві гірськими асоціаціями Dubovac - Karlovac, Хорватія, Aegean Cave Research and Conservation Association, Туреччина, Federation of Speleological Organizations of Serbia, The Explorers Speleological Association, Румунія та Environmental Center for Development Education and Networking, Албанія.

Фінансування проекту здійснювалося програмою "Молодь в дії" Європейської Комісії, що знаходиться в Болгарії при Національному Центрі «Європейські Молодіжні Програми та Ініціативи».

Цей текст не відображає позицію Європейського Співтовариства, програми "Молодь в дії" або NCEYPI.

Rumyana Yotova,

Координатор проекту АСКС

rumi_iotova[@]abv.bg

Bulgaria1    Bulgaria2

УКРАЇНСЬКА СПЕЛЕОЛОГІЧНА АСОЦІАЦІЯ

Запрошує в свої ряди усіх, хто цікавиться підземними відкриттями і дослідженнями, романтикою підземних подорожей, кого турбує збереження уразливого світу природних печер і хто здатний оцінити переваги спільної діяльності і співпраці.

На сьогоднішній день в Україні досліджено та внесено в кадастр

2196 печер.

Членами УСА є 274 спелеологи, які представляють 47 клубів із

7-ти країн, з них 245 - спелеологи із України.

ДРУЗІ! НЕ ЗАБУДЬТЕ СВОЄЧАСНО ПОНОВИТИ СВОЄ ЧЛЕНСТВО В АСОЦІАЦІЇ НА 2019 РІК!

Вступити до УСА